Waarom het blijven negeren van SSL certificaten u geld kost

Ieder bedrijf heeft inmiddels wel een website. Dit kan een informatieve site zijn of een webshop. Daarnaast leven we in een tijdperk waarin privacy een hot item is. Het is daarom belangrijk om de privacy van de bezoekers te waarborgen. In dit artikel vertellen we je waarom SSL certificaten niet meer genegeerd mogen worden.

Wat is SSL?

SSL is herkenbaar aan HTTPS voor de url van jouw website. Het is een techniek waarmee de verbinding tussen de bezoeker van jouw website en de server wordt beveiligd met een sterke encryptie. SSL certificaten werden oorspronkelijk ontwikkeld als een beveiligingsprotocol voor IT professionals. Inmiddels wordt het door steeds meer mensen herkend als hét keurmerk voor online veiligheid.

Hoe werkt een SSL?

Vaak wordt er gedacht dat SSL alleen nodig is wanneer een bezoeker gegevens verstuurd via de website, maar SSL werkt tweeledig. Zo zorgt een SSL certificaat ervoor dat anderen niet kunnen meelezen wat er naar de website verstuurd wordt. Daarnaast voorkomt het dat informatie die naar je website verstuurd wordt, niet aangepast kan worden. Als website eigenaar wil je zeker zijn dat jouw bezoeker of klant datgene op jouw website te zien krijgt dat je er zelf hebt neergezet. Dit is de hoofdreden waarom een veilige SSL verbinding voor iedere website een must is. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Welke vormen van SSL zijn er?

Er zijn meerdere soorten SSL certificaten te koppelen aan een website. Er zit geen verschil in de werking van de SSL certificaten, maar de toepassing en weergave kan verschillen. We lichten de meest voorkomende certificaten voor je uit.

Enkel domein SSL certificaat

Een enkel domein certificaat is veruit het meest gebruikte SSL certificaat. Een enkel domein certificaat mag voor één domein gebruikt worden. Voor de meeste websites is dit voldoende. Heb je subdomeinen? Neem dan een Wildcard SSL certificaat. Bij webleads heb je al een enkel domein certificaat voor 35 euro per jaar.

Wildcard SSL certificaat

Daar waar je bij een enkel domein certifcaat slechts één domein kunt certificeren, is dit bij een Wildcard SSL certificaat allemaal direct geregeld. Dit betekent bijvoorbeeld dat zowel blog.jouwshop.nl als jouwshop.nl beveiligd zijn via het https-protocol. Een wildcard SSL certificaat heb je bij webleads voor 109 euro per jaar.

Uitgebreide validatie

De werking van een uitgebreide validatie is exact hetzelfde als een enkel domein certificaat. Echter voegt een uitgebreide validatie extra bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk en zorgt daarom voor extra vertrouwen. Ook wordt er daadwerkelijk een check gedaan bij het bedrijf zelf. De certificaatautoriteit voert hierbij een handmatige bedrijfscheck uit voor het certificaat door een uitgebreide check van de bedrijfsgegevens en vaak een telefonisch gesprek ter validatie. Een uitgebreide validatie kost bij webleads 149 euro per jaar.

Welke wetgeving is er omtrent SSL?

In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)  lezen we dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. De onafhankelijke instantie Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet er op toe dat deze wet wordt nageleefd. Boetes bij het niet naleven van de regels kunnen oplopen tot €4.500 euro. Naast deze boete loop je als bedrijf het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor de schade.

Wat verandert er in 2018?

In 2018 zal de Wbp waarschijnlijk plaats gaan maken voor de General Data Protection Regulation (GDRP). Dit is een Europese wet die voor de hele Europese Unie zal gaan gelden. Eén ding is zeker, regels omtrent privacy op internet worden strenger. Ook moet de bezoeker expliciet akkoord geven dat de persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Boetes voor overtredingen kunnen gaan oplopen tot 20 miljoen euro.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de installatie van een SSL certificaat? Of weet jij al welk certificaat jij op jouw website wilt hebben? Neem dan contact met ons op.

Vergelijkbare kennisbank items

Blog 3 minuten

Social proof om de conversie te verhogen

Online marketing
Blog 3 minuten

Pure frustratie met toegang tot Meta voorkomen?

Online marketing
Blog 3 minuten

Topical dominance: domineren kun je leren

Online marketing