Pure frustratie met toegang tot Meta voorkomen?

We zien en horen het steeds meer bij onze klanten: opeens is de toegang tot hun persoonlijke Facebook account beperkt, hebben ze geen rechten meer op hun Facebookpagina of zelfs nog erger: de Facebookpagina is gehackt.

Ook horen we vaak, wanneer een nieuwe collega de marketing taken op moet pakken, dat hij of zij hier niet de juiste rechten voor heeft. De voorgang(st)er is vaak inmiddels al weg en dat zorgt dus voor onnodig veel gedoe.

Herken jij je in één van bovenstaande situaties of wil je dit scenario koste wat kost voorkomen? Wij leggen in deze blog uit hoe je Meta wél correct koppelt en hoe je het beste jouw bedrijfsportfolio in kan richten.

Beheerder Bedrijfsportfolio v.s. Beheerder Facebookpagina

Vaak worden de rechten op Facebookpagina-niveau door de war gehaald met de rechten over het bedrijfsaccount. Enkel beheerders van een bedrijfsportfolio hebben alle rechten en niet de Facebookpagina-niveau beheerders. Zij kunnen enkel zaken op de pagina beheren en niet op het advertentieaccount niveau.

Het bedrijfsportfolio, ook wel het bedrijfsaccount, moet je zien als de paraplu die boven de organisatie staat. Onder deze paraplu hangen alle bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan de Facebook- en Instagrampagina, maar ook het advertentieaccount en de gegevensset.

De juiste inrichting van het Meta bedrijfsportfolio

Het is dus van belang, zoals we hierboven al eerder beschreven, dat alles netjes onder dezelfde paraplu hangt. Dit houdt in:

  • Er is één bedrijfsportfolio, bijvoorbeeld Webleads
  • Hieronder hangt de Webleads Facebook-pagina die gekoppeld is aan de Webleads Instagram-pagina
  • Hieronder hangt ook het advertentieaccount van Webleads en de gegevensset

In een bedrijfsportfolio zitten meerdere accounts gekoppeld. Hierbinnen heb je diverse rechten. Zo kan je beheerder zijn voor alle middelen, maar je kan ook enkel rechten hebben tot de Facebook-pagina.

Tip: Zorg ervoor dat je met minstens 2 en maximaal 3 personen bedrijfsbeheerder bent voor alle middelen in het account. Stel dat het ene account geblokkeerd wordt, dan kan je altijd nog via het andere account bij de middelen.

Hoe zorg je voor een gezond bedrijfsportfolio op Meta?

Zoals we hierboven al hebben beschreven, hebben meerdere accounts toegang tot het bedrijfsportfolio op diverse niveaus van rechten. Al deze mensen bepalen de ‘gezondheid’ van het bedrijfsportfolio. Daarom is het van belang dat deze accounts ook correct zijn ingesteld.

Tip: Ga jij samenwerken met een bureau? Zorg dat je ze enkel als partner koppelt en niet toevoegt in jullie bedrijfsportfolio. Zo kunnen zij uit de voeten met jouw bedrijfsmiddelen, maar hebben ze geen invloed op de status van jouw bedrijfsportfolio.

Hoe zorg je voor een gezond Meta account?

Meta wordt steeds strenger door fraude en nepaccounts. Daarom kan het voorkomen dat accounts die te maken hebben met een bedrijfsportfolio eruit gepakt kunnen worden. Dit kun je allereerst voorkomen door tweestapsverificatie in te stellen. Dat doe je bijvoorbeeld door een authenticator-app te downloaden of via een SMS-verificatie. Zorg dat je dit goed overzet wanneer je een nieuwe mobiel of telefoonnummer krijgt.

Tip: Download ook altijd de 10 back-up codes zodat je altijd nog bij je account kan.

Meta account is beperkt of geschorst

Daarnaast kan het voorkomen dat jouw account ineens ‘beperkt’ wordt. Ook dit heeft ermee te maken dat Meta fake accounts wil tegengaan en fraude wil voorkomen. Als dat gebeurt, heb je tijdelijk geen rechten om bijvoorbeeld een partner uit te nodigen tot jouw bedrijfsportfolio, maar ook niet om accounts te beheren in het bedrijfsportfolio.

Je kan dit opheffen door een beoordeling aan te vragen. Hiervoor dien je bijvoorbeeld via een SMS een code in te voeren, maar het kan ook zijn dat ze om een kopie van jouw identiteitsbewijs vragen. Los je dit niet binnen 90 dagen op? Dan wordt jouw account** definitief geschorst **en heb je via dit account geen toegang meer tot het bedrijfsportfolio en al jouw Meta middelen. Zelfs via Meta support kan je dit niet meer ongedaan maken, want je hebt hier 90 dagen de tijd voor gehad. Let hier dus goed op!

Tip: hiervan krijg je áltijd een melding in je e-mail, dus zorg dat je de mailbox van jouw gebruikersnaam af en toe checkt. Ook kan je jouw account status checken binnen Meta.

Overdragen van rechten binnen Meta

Gaat een van je collega’s weg of is jouw voorganger weggegaan en is hij of zij beheerder of heeft hij of zij alles vanaf begins af aan aangemaakt? Zorg dat eerst alles goed is overgedragen en iemand anders beheerder is geworden, voordat je hem of haar verwijdert! Heb je geen idee wie de beheerder is omdat je dit door een gebrek aan rechten niet kan inzien? Wij kunnen dit voor jou oplossen via het support van Meta.

Twijfel je wat je moet doen? Lees je dat bijvoorbeeld Instagram eerst ontkoppeld moet worden? Neem eerst even contact met ons op, zo kunnen wij jou passend advies geven of je begeleiden met het contact via Meta support.

Samenvattende checklist om te voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot één van de Meta bedrijfsmiddelen:

  • Zorg ervoor dat alle bedrijfsmiddelen onder 1 bedrijfsportfolio hangen
  • Zorg dat er minstens 2 en maximaal 3 bedrijfsbeheerders in je bedrijfsportfolio zitten
  • Iedereen die hierin zit moét hebben ingesteld
  • Iedereen moet af en toe zijn e-mail checken en inloggen om de beperkte status te voorkomen
  • Draag eerst alle rechten goed over, voordat er mensen uit het bedrijfsportfolio verwijderd worden

Vergelijkbare kennisbank items

Blog 3 minuten

Social proof om de conversie te verhogen

Online marketing
Blog 3 minuten

Hoe je met korte video’s de aandacht trekt en vasthoudt

Social media marketing,Online marketing
Video 4 minuten

Webleads weetjes #13 Klaar voor 2024 met deze trends!

Online marketing,Design,Email marketing,Marketplaces,Development,Social media marketing,Totaalpakket