Zoek niet verder: zo word je gevonden als dé autoriteit

Hoe heette die ene acteur ook alweer? Welke ingrediënten heb je nodig voor dit gerecht? Welke sportteams spelen dit weekend tegen elkaar? Het zit inmiddels zó erg in je systeem om allerlei vragen die te binnen schieten online op te zoeken. En ook als het gaat om producten of diensten zoekt men al snel online naar mogelijke opties.

Ontwikkelingen in zoeken

Vroeger zocht je bijna automatisch Google af voor een oplossing op jouw probleem of vraagstuk. Pagina 1, pagina 2, misschien nog wel verder. Of oneindig scrollen, toen Google tijdelijk de meerdere pagina’s verving door één ellenlange pagina. Maar de manier van zoeken verandert. En vrij snel al. Waar zeker een overgroot deel van de mensen nog steeds naar Google - of wellicht een andere zoekmachine - gaat, kiest een steeds groter wordende groep voor alternatieven.

Niet zoeken, maar vinden

De jongere internetgebruikers kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor zoeken op social media. Ze willen niet door zoekresultaten heen scrollen in de hoop iets te vinden. Nee, ze kijken liever een korte video die beter past bij hun zoekintentie. Volgens onderzoek van Adobe geeft 44% van de Gen Z’ers dit aan. Daarnaast is de content meer gepersonaliseerd en biedt het verhalende aspect van bijvoorbeeld TikTok of YouTube voordelen. Zo wordt een ‘droge uitleg’ over hoe een product werkt, een video van hoe iemand het product gebruikt, wat een veel beter idee geeft voor de potentiële klant.

Als organisatie kun je hier natuurlijk perfect op inspelen, door bijvoorbeeld als bouwmarkt DIY-video’s te maken en deze in te zetten op social media. Deze kun je dan weer koppelen aan je producten. Zo trek je ook een jonger publiek aan. Ditzelfde geldt voor een kledingwinkel, waar je in video’s de nieuwste trends en tips voor bijvoorbeeld de zomer kunt delen.

Zoeken? Genereer liever mijn antwoord

Naast zoeken op social media zijn LLM’s ook steeds meer in trek. LLM’s zijn Large Language Models: een specifieke toepassing van AI die teksten en opdrachten kan genereren en vervolgens op basis hiervan nieuwe teksten genereert. Eén van de bekendere LLM-voorbeelden is ChatGPT.

De dominantie van Google op de zoekmarkt is en zal voorlopig nog even blijven, maar toch levert Google wel terrein in op ChatGPT. Volgens recente gegevens van OpenAI heeft ChatGPT al meer dan 100 miljoen actieve gebruikers per maand, wereldwijd. Niet iedereen daarvan gebruikt ChatGPT als zoekmachine, maar dat worden er wel meer. Ook hier kan je als organisatie op inspelen. Althans, wel als je je concurrentie voor wilt zijn en blijven.

Genoemd worden door ChatGPT

Naast dat jij uiteraard zo hoog mogelijk in Google - en andere zoekmachines - wilt staan met jouw organisatie, wil je ook als bron genoemd worden door ChatGPT bij antwoorden waarvoor jouw organisatie relevant is. Hoe je dat doet? Door de aanwezigheid van je merk te vergroten en binnen jouw vakgebied een autoriteit te worden. Dit doe je om verschillende redenen:

  • LLM’s gaan niet weg, het is geen tijdelijke trend. Je wilt dus nu op deze trein springen!
  • Hiermee blijf je jouw concurrenten voor
  • Elk stukje ruimte wat jij opslokt, pak je af van je concurrentie, want waar jouw organisatie genoemd wordt, kan jouw concurrent niet staan

Maar hoe optimaliseer je voor LLM’s? Er zijn verschillende manieren om stappen in de goede richting te zetten en het is - net als bij SEO - geen kort en makkelijk traject, maar zaken die kunnen helpen zijn:

  • Voeg zoveel mogelijk relevante content toe over jouw product of dienst, inclusief vragen die mensen kunnen hebben en zaken als whitepapers die geciteerd kunnen worden
  • Optimaliseer je website voor vindbaarheid (blijf dus investeren in technische SEO: snelle laadtijd, duidelijke website structuur en relevante zoekwoorden)
  • Gebruik gestructureerde data, bijvoorbeeld door het toevoegen van schema markup

En, vers van de pers, kondigde OpenAI recent geleden aan dat ze organische Shopping functionaliteiten gaan toevoegen aan ChatGPT. Voor e-commerce is dit een grote aanvullende kans. Je wil jouw product natuurlijk terugzien als resultaat bij ChatGPT op basis van relevantie en gebruikersvoorkeuren.

Kleine bonustip: ChatGPT gebruikt niet Google maar Bing als primare bron! Dat betekent meer dan ooit dat je vindbaarheid in Bing belangrijk is. Ben je bij SEO vooral bezig met Google? Dan loop je voorbij aan kansen die voor het grijpen liggen.

Hoe je het beste optimaliseert voor LLM’s, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Veel meer dan hierboven benoemd. Het is daarom vaak beter om een specialist in de hand te nemen. We helpen je uiteraard graag om meters te maken en eerste klas mee te reizen met de LLM-trein!

AI Overview in Google

Naast dat je vaker vertoond kan worden in ChatGPT - of tegenhangers als Gemini (Google) en Peplexity - is er nog een reden om goed te kijken naar de laatste AI ontwikkelingen en uit te zoeken wat dit betekent voor jouw organisatie. En die reden is AI Overview. Google ziet AI Overview als dé toekomst van search, en dat heeft gevolgen voor de huidige vormen van search. AI Overview is een nieuwe functie van Google, die gebruikmaakt van generatieve AI om direct een antwoord te geven op de zoekpagina op bepaalde vraagstukken. Geen lijst met klassieke linkjes om op door te klikken, maar direct een samenvattend antwoord dat gebaseerd is op meerdere bronnen. Hiermee komen gebruikers op een snelle en overzichtelijke manier tot een antwoord op een zoekvraag.

AI Overview is inmiddels gelanceerd in Nederland, en de eerste gevolgen zijn merkbaar! Wat de gevolgen zijn voor jouw Google advertenties en organische resultaten - en meer over AI Overview - vertellen we je graag in onze andere blog.

Resumé

Al met al veel informatie en nog meer ontwikkelingen. Je hoofd begint vast te tollen. Maar dit alles biedt zoals gezegd ook mogelijkheden. Je wilt hier op tijd op inspelen en niet te lang wachten. Dus, wat takeaways:

  • Zorg dat je niet alleen op Google focust, maar ook zichtbaar bent op Bing én in LLM's zoals ChatGPT
  • Denk na over hoe je van jouw merk een online autoriteit maakt, via bijvoorbeeld educatieve content en citaten
  • ‘Ouderwetse’ SEO dekt niet meer de volledige lading: werk aan content die zo goed mogelijk de vraag van je gebruikers beantwoord en voeg waar mogelijk alvast gestructureerde data toe, zodat LLM’s goed begrijpen waar jouw content over gaat
  • Houd AI Overview in de gaten en bereid je voor op een andere manier van gevonden worden in Google

Wees jouw concurrentie voor en wacht niet langer. Kom in actie en zet vandaag nog de eerste stappen naar online (AI) succes.

Vergelijkbare kennisbank items

Blog 5 minuten

AI Overview: de nieuwe realiteit van zoeken

SEA,SEO,Online marketing
Video 5 minuten

Webleads Weetjes #22: Haal meer leads uit je website mèt gouden tip!

Online marketing,Email marketing
Blog 5 minuten

Zo genereer je in 2025 meer zakelijke leads!

Online marketing,Email marketing