Hoe je met korte video’s de aandacht trekt en vasthoudt

Inmiddels ken je vast de ‘typische’ TikTok-video’s wel: verticaal gefilmd, een leuke, trending audio en bovenal: kort. Dit soort video’s, short-form, wint ook op andere social kanalen aan populariteit.

Deze video’s zijn kort, omdat de spanningsboog tegenwoordig een stuk korter is. Binnen 3 seconden verliezen mensen hun aandacht al! Daarom wil je de kijker binnen die 3 seconden triggeren. Maar hoe doe je dit? In deze nieuwste blog geven wij je 5 best practices voor short-form video’s, zodat jij direct zelf aan de slag kan gaan!

1. Sociaal = verticaal

Het begint al bij de basis: zorg dat je de video verticaal filmt. Social media platforms zijn ontworpen voor verticale formaten voor een full screen ervaring op je telefoon. Horizontale video’s zijn lastiger te bekijken en wijken af van de norm verticale video’s, waardoor er minder snel interactie ontstaat.

2. ‘Mandje van Tichelaar’

Zoals je al eerder in deze blog las, is de spanningsboog tegenwoordig een stuk korter. Maar wat is dan de ideale lengte? We geven je hieronder wat richtlijnen: Instagram: 7-15 seconden TikTok: 11-17 seconden YouTube Short: 15-60 seconden

Zorg dus dat je deze richtlijnen aanhoudt om mensen niet af te laten haken. Dus we zullen de titel van deze best practice herschrijven: MAND.

3. Inhaken geblazen!

Omdat de spanningsboog zoals gezegd kort is, moet je de kijker binnen 3 seconden getriggert hebben om jouw video af te kijken, ook al is deze kort. Er zijn diverse soorten ‘haakjes’ waardoor je de aandacht van de kijker krijgt.

Denk hierbij aan bepaalde ‘lifehacks’ of tips. Bijvoorbeeld: ‘Als ik dít wist voordat ik...”, maar je kan ook een bepaald probleem direct in beeld brengen waarin mensen zich kunnen identificeren.

4. Lachend kopen?

Zoals je al zou verwachten, speelt humor een belangrijke factor. Zo is uit onderzoek gebleken dat op TikTok gebruikers iets bijna anderhalf keer eerder zullen kopen wanneer een gesponsorde video humor bevat. En dat is voor jou ook weer lachen!

5. BOODSCHAP!

Geef op het einde van de video een duidelijk call-to-action. Wat moet de kijker doen nadat hij/zij jouw video bekeken heeft? Denk hierbij aan het abonneren op jouw kanaal tot het downloaden van een magazine. Vergeet je deze call-to-action of triggert deze niet, dan scrollt men direct door naar de volgende video en ben je helaas alweer vergeten…

Vergelijkbare kennisbank items

Blog 3 minuten

Social proof om de conversie te verhogen

Online marketing
Blog 3 minuten

Pure frustratie met toegang tot Meta voorkomen?

Online marketing
Blog 3 minuten

Meer zakelijke leads met Linkedin

Social media marketing